
Ziek
Etos
Laatste update 13 november 2024
Een droge kriebelhoest is vervelend voor jou en je omgeving en kan je ’s nachts wakker houden. Als je een droge hoest hebt, voel je constant een kriebel in je keel. Dat is natuurlijk erg vervelend! Wij geven je wat tips om de kriebelhoest te verzachten.
Als je constant een kriebel in je keel hebt, maar (bijna) geen slijm ophoest, spreken we van kriebelhoest. In tegenstelling tot vastzittende hoest, die vaak met slijm gepaard gaat, is kriebelhoest een prikkelende, droge hoest zonder slijm die vaak samengaat met griep of verkoudheid. Kriebelhoest is een 'niet-productieve hoest': de slijmvliezen geven een hoestprikkel af, maar er wordt geen slijm opgehoest. Daardoor blijf je kuchen, maar zonder resultaat.
Kriebelhoest wordt ook wel droge hoest of droge kriebelhoest genoemd omdat je geen slijm ophoest. Vaak heb je een prikkel in je keel die ervoor zorgt dat je de neiging hebt om te hoesten. Eigenlijk is het een vicieuze cirkel: je hoest omdat je een prikkel hebt en blijft hoesten omdat je je keel door het hoesten blijft prikkelen.
Kriebelhoest komt altijd doordat je slijmvliezen of luchtwegen geïrriteerd zijn. Dit kan komen door:
Droge hoest kan ook een symptoom zijn van Corona. Wil je graag een zelftest voor corona thuis doen? Bekijk hier ons assortiment aan corona-zelftest.
Een kriebel in je keel kan veroorzaakt worden door airconditioning. Als de temperatuur te koud staat of de filters niet goed schoon zijn, kun je een droge prikkelhoest, een droge mond en keel, keelpijn of droge ogen krijgen.
Kriebelhoest is besmettelijk als deze wordt veroorzaakt door een virus. Als je hoest, kun je het virus via de lucht verspreiden. Zodra iemand anders dit inademt, kan hij of zij besmet raken met hetzelfde virus en dus ook een droge kriebelhoest krijgen.
Kriebelhoest gaat vaak binnen 2 tot 3 weken vanzelf weer over. Heb je na 3 weken nog steeds een kriebelhoest? Dan spreken we van langdurige kriebelhoest. Het kan dan zijn dat je kriebelhoest veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een allergie, stof of slechte ventilatie. Heb je een langdurige kriebelhoest en kan je hier geen verklaring voor vinden? Bel dan even je huisarts.
Tot je symptomen vanzelf overgaan wil je natuurlijk weten wat helpt om je hoest te verzachten. Dit zijn onze beste tips bij kriebelhoest:
Zowel koude als warme dranken hebben een verzachtende werking. Neem bijvoorbeeld een kopje warme thee.
Je kan bijvoorbeeld op een hoestpastille*/** zuigen.
De airco of verwarming zorgen voor droge lucht. Zet bijvoorbeeld een bakje water op de verwarming of schaf een luchtbevochtiger aan om de luchtvochtigheid te verhogen.
Elke dag alle ramen ten minste 10 minuten openzetten is voldoende om de boel goed te ventileren.
Stof kan droge prikkelhoest in de hand werken. Haal daarom regelmatig de stofzuiger door je huis.
De stoom die daarbij ontstaat, werkt verzachtend voor je keel.
Roken irriteert je keel en luchtwegen. Hulp nodig? In ons artikel over stoppen met roken vertellen we je hoe je stoppen met roken aanpakt én volhoudt.
Hierdoor krijgen je stembanden en keel rust.
Meeroken is namelijk net zo slecht als roken.
Sommige hoestdrank bevat ingrediënten die de kriebelhoest verzachten. Benieuwd welke jij kan gebruiken? Lees dan ons advies over het kiezen van een hoestdrank.
Het vervelende aan kriebelhoest is dat het vaak erger wordt zodra je gaat liggen. De aanhoudende hoestreflex betekent dat een kriebelhoest jouw nachtrust - en die van je bedpartner - kan verstoren.
Hier zijn een aantal tips om het hoesten 's nachts iets dragelijker te maken:
Hoesten is nodig om irriterende stofjes uit je keel en luchtwegen te verwijderen. Je kan je kriebelhoest dan ook beter niet onderdrukken. Volg onze tips om je kriebelhoest te verzachten. Als je erg veel moet hoesten kan je hoestdrank*/** gebruiken.
Kriebelhoest is meestal onschuldig. Daarom is het in de meeste gevallen niet nodig om je huisarts in te schakelen.
Neem verder contact op met de huisarts in de volgende gevallen:
We hopen dat onze tips tegen kriebelhoest je hebben geholpen!
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
* Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
*** Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG 4296-1024- 2164
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.