Verkoudheid: wat te doen bij verkoudheid?

Hatsjoe! Verkoudheid te pakken? Dat kan vervelende klachten geven. Ben je benieuwd hoe je je comfortabeler kan voelen bij een verstopte neus en wat je zelf kan doen bij een verkoudheid? Lees dan snel verder. 

Een vrouw die haar neus snuit en last heeft van verkoudheid

Wat is een verkoudheid?

Bij een verkoudheid is het slijmvlies in je neus, keel en bijholten ontstoken. Het is de meest voorkomende infectieziekte onder mensen. Volwassenen hebben gemiddeld zo’n 2 tot 3 keer per jaar last van een verkoudheid en kinderen zelfs 6 keer per jaar! Een verkoudheid kan vervelende klachten geven. Het is dan ook belangrijk om deze verkoudheidsklachten niet te verwaarlozen. Bovendien wil niemand toch onnodig lang rondlopen met een verstopte neus of snotneus?

Heeft je kleintje een verkoudheid te pakken? Lees hier wat je moet doen als je baby verkouden is.

Wat zijn de symptomen van verkoudheid?

Een verkoudheid kan je herkennen aan deze veelvoorkomende symptomen:

Oren dicht bij verkoudheid

Bij verkoudheid kan je het gevoel hebben dat je oren dicht zitten. Dat zit zo: je neus, keel en oren staan met elkaar in verbinding. Wanneer extra vocht zich ophoopt in je neus en keel, kan de verbinding naar je oren (de buis van Eustachius) geblokkeerd kan raken. Dit belemmert de luchtverplaatsing en zorgt voor druk in je oren. Het resultaat is dat je oren "verstopt" aanvoelen.

undefined

Wat is de oorzaak van verkoudheid?

Er zijn honderden verschillende soorten virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Hierdoor is het soms moeilijk om immuniteit op te bouwen tegen verkoudheid. Je kan de virussen oplopen in drukke en slecht geventileerde ruimtes, bijvoorbeeld in de trein, op kantoor of op school. Door de slechte ventilatie adem je besmette lucht in. Ook kan je een virus oplopen doordat je bijvoorbeeld iemand een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest. Handen wassen dus!

Kan je verkouden worden door de airco?

Wanneer de airco goed is ingesteld en regelmatig wordt gereinigd, kan je er in principe niet ziek van worden. Check dus of de luchtvochtigheidsgraad tussen de 45% en 60% is en maak de filter van de airco regelmatig schoon. Zo voorkom je dat bacteriën en schimmels de vrije loop krijgen.

Shop nu je neusspray

Is verkoudheid besmettelijk?

Jazeker! Verkoudheidsvirussen zijn besmettelijk. Vanaf het moment dat iemand aan het hoesten, proesten en snotteren is, kan je worden besmet. Probeer dus een beetje uit de buurt te blijven van verkouden mensen om te voorkomen dat je straks zelf verkoudheidsklachten hebt! Bovendien kan een verkoudheid via voorwerpen worden verspreid. Zorg er dus voor dat je regelmatig je handen wast.

Hoe lang duurt verkoudheid?

Een verkoudheid gaat vanzelf over en duurt gemiddeld 7 tot 10 dagen. Wees er wel op voorbereid dat het hoesten, niezen en snotteren nog enkele weken langer kan aanhouden. Geef je lichaam dus even de tijd om te herstellen.

Wat is neusverkoudheid?

Je kan ook alleen een neusverkoudheid hebben. Dan is alleen het slijmvlies van je neus en soms ook je bijholten ontstoken. Een neusverkoudheid is specifiek gericht op de klachten in je neus, zoals niezen, een loopneus of verstopte neus. Je kan ervoor kiezen om een verstopte neus te verlichten met een neusspray.

Je bent verkouden: wat te doen bij verkoudheid?

Een verkoudheid gaat in veel gevallen vanzelf weer over. Geduld is dan ook de beste remedie. Tot je verkoudheid helemaal over is, kunnen onderstaande tips je klachten verlichten:

Drink voldoende

Je lichaam heeft dagelijks gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Wanneer je koorts hebt, neemt dit toe omdat je dan meer zweet. Tot vocht behoort water, maar ook melk, sap of thee. Warme dranken zoals thee kunnen een loopneus en keelpijn tijdelijk verlichten.

Ga stomen

Stomen kan helpen bij het verlichten van verstopte neus of een zere keel. Je kan dit makkelijk thuis doen met een kom met heet water. Vanwege het gevaar op verbranding, wordt stomen afgeraden bij kinderen.

Leg een extra kussen onder je hoofdkussen als je gaat slapen

Hierdoor neemt de druk op het hoofd af en kan je vrijer ademen. Let op dat niet alleen je hoofd hoger ligt: dit kan namelijk weer nekklachten geven. Zorg ervoor dat je bovenlichaam (rug, schouders, nek en hoofd) één rechte lijn vormen.

Stop met roken

Door roken raken je luchtwegen chronisch ontstoken en hierdoor maak je meer slijm aan. Stop bij voorkeur met roken en vermijd meeroken.

Een gezonde leefstijl en hygiëne

Het liefst wil je een snotneus voor wezen. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om je algehele gezondheid te ondersteunen:

  • Live healthy! Ga naar buiten en beweeg, eet gezond en slaap voldoende. Dit draagt bij aan je weerstand. Een frisse wind door je huis doet wonderen. Zet daarom minimaal 10 minuten per dag een raam open om je huis goed te ventileren en maak je huis regelmatig schoon.
  • Wassen, wassen, wassen. Door je handen met zeep te wassen, verklein je de kans op besmetting enorm. Wij hebben een groot assortiment handzeep, waar je uit kan kiezen.

Shop handzeep

Verkoudheid of griep?

De klachten die gepaard gaan met griep lijken voor een groot deel op de klachten van verkoudheid. Twijfel je of je griep hebt? Lees hier meer over de symptomen van griep.

Verkoudheid of hooikoorts?

Ook de symptomen van hooikoorts lijken veel op die van een verkoudheid. Lees meer in ons artikel over hooikoorts.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Voor een normale verkoudheid hoef je meestal niet naar de huisarts. Ervaar je na een aantal weken nog steeds veel klachten? Of merk je dat je er andere klachten bij krijgt, zoals koorts, benauwdheid of sufheid? Aarzel dan niet om even contact op te nemen met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG: 4296-1124-2332

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.