Welke producten passen het beste bij jouw huid?

Doe de Mijn Dermacare Huidcheck

Verbrand

In de zon zitten is heerlijk. Je wordt warm en je krijgt er een zongebruinde huid van. Toch moet je opletten wanneer je in de zon zit. Je kunt namelijk verbranden en dat is slecht voor je gezondheid. Een zonverbranding vergroot namelijk de kans op huidkanker. Het is daarom belangrijk dat je jouw huid goed beschermd tegen de zon. Lees snel verder.

kind in zon

Wat is verbranding door de zon?

Je huid reageert wanneer deze te lang blootgesteld is aan de zon. Je kunt dit vergelijken met een brandwond door hete vloeistoffen. Als je te lang in de zon hebt gezeten kun je een rode en pijnlijke huid krijgen. Er zijn twee soorten verbranding door de zon:

Eerstegraads verbranding

Je huid is rood en soms wat gezwollen. Dit verdwijnt na een paar dagen en de huid vervelt.

Tweedegraads verbranding

Wanneer je heel lang in de zon hebt gezeten kunnen er zelfs blaren op de huid ontstaan. Deze vorm van verbranding zorgt vaak voor veel pijn.

Symptomen van verbranding door de zon

Wanneer een groot deel van je lichaam verbrand is door de zon, kun je er ziek van worden. Je krijgt dan last van één of meer van de volgende symptomen:

  • koorts
  • koude rillingen
  • misselijkheid
  • braken
  • hartkloppingen
  • hoofdpijn

Wanneer dit het geval is, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Hoe ontstaat verbranding door de zon?

Wij mensen kunnen het meeste licht waarnemen. Bij infrarood licht en ultraviolet licht alleen niet. Ultraviolet licht zorgt ervoor dat je pigment veranderd, waardoor je bruin wordt, of verbrand. Er zijn twee soorten ultraviolet licht waarmee wij te maken hebben: uv A en uv B licht.

Als je lichaam wordt blootgesteld aan ultraviolet licht, zorgt het lichaam voor een natuurlijke bescherming. De huid wordt dikker en er wordt pigment gevormd, waardoor de huid bruin wordt. Als je af en toe in de zon zit en jij jouw huid geleidelijk laat bruinen is dit geen probleem. Als jouw huid ineens grote hoeveelheden uv A en vooral uv B moet verwerken, is de natuurlijke bescherming niet meer voldoende en verbrand je.

Lig je op het water? Dan verbrand je veel sneller. Het licht wordt namelijk weerkaatst door het water, waardoor het ultraviolette licht overal terecht komt. Hierdoor kun je zelfs in de schaduw verbranden. Dit geldt overigens ook voor grote zandvlaktes en sneeuw.

Is verbranding door de zon ernstig?

Als je verbrand bent door de zon, zal je huid sneller verouderen. Mensen die vaak zijn verbrand of langdurig bruin zijn geweest, zullen sneller rimpels en plooien in de huid krijgen. Ook heb je een verhoogde kans op huidkanker. Inmiddels is er meer duidelijkheid over zonverbranding dan een aantal jaar geleden. Het is verstandig om moedervlekken en pigmentvlekken op de huid in de gaten te houden. Wanneer deze gaan bloeden of jeuken, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Wat kan je zelf doen tegen zonverbranding?

  • Ga meteen uit de zon als je merkt dat je verbrandt.
  • Smeer je huid in met zonnebrand voordat je gaat zonnen. Ook na het zonnen is het belangrijk om je huid te verzorgen met een aftersun product.
  • Als je veel pijn hebt na de verbranding, kun je de huid koelen met vochtige doeken of een pijnstiller gebruiken.
  • Lotions met aloë vera kunnen verlichting bieden.
  • Heb je blaren op je huid? Prik deze dan niet door.
  • Bescherm je huid met voldoende kleding. Wanneer je een stuk verbrande huid hebt, kun je deze het beste uit de zon of onder kleding houden.
  • Bouw het bruinen geleidelijk op, zodat je huid kan wennen en werken aan de natuurlijke bescherming.
  • Tussen 11:00 en 15:00 staat de zon het hoogst en is de straling het sterkst. Wees daarom extra voorzichtig.
  • Stop met roken. Roken verhoogt de gevoeligheid van de huid. Je verbrand dus sneller en heftiger als je rookt.

Zo bescherm je kinderen tegen zonverbranding?

Kinderen jonger dan 6 jaar hebben een dunne huid en geen pigment. Ze zijn daarom heel gevoelig voor de zon. Laat je kindje alleen naar buiten gaan als hij of zij goed ingesmeerd is met een zonnebrandcrème. Laat ze een hoedje op doen en zorg dat ze katoenen kleding dragen, maar smeer ze daar onder ook goed in. Ook in de schaduw kunnen kinderen namelijk verbanden.

Let goed op je kindje. Als je kindje huilt, zich niet lekker voelt, spuugt of zich suf voelt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Het zou kunnen dat je kindje oververhit en/of uitgedroogd is.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.