
Gezichtsverzorging
Etos
Laatste update 02 maart 2024
In de zon zitten is heerlijk. Je wordt warm en je krijgt er een zongebruinde huid van. Toch moet je opletten wanneer je in de zon zit. Je kunt namelijk verbranden en dat is slecht voor je gezondheid. Een zonverbranding vergroot namelijk de kans op huidkanker. Het is daarom belangrijk dat je jouw huid goed beschermd tegen de zon. Lees snel verder.
Je huid is rood en soms wat gezwollen. Dit verdwijnt na een paar dagen en de huid vervelt.
Wanneer je heel lang in de zon hebt gezeten kunnen er zelfs blaren op de huid ontstaan. Deze vorm van verbranding zorgt vaak voor veel pijn.
Wanneer een groot deel van je lichaam verbrand is door de zon, kun je er ziek van worden. Je krijgt dan last van één of meer van de volgende symptomen:
Wanneer dit het geval is, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.
Wij mensen kunnen het meeste licht waarnemen. Bij infrarood licht en ultraviolet licht alleen niet. Ultraviolet licht zorgt ervoor dat je pigment veranderd, waardoor je bruin wordt, of verbrand. Er zijn twee soorten ultraviolet licht waarmee wij te maken hebben: uv A en uv B licht.
Als je lichaam wordt blootgesteld aan ultraviolet licht, zorgt het lichaam voor een natuurlijke bescherming. De huid wordt dikker en er wordt pigment gevormd, waardoor de huid bruin wordt. Als je af en toe in de zon zit en jij jouw huid geleidelijk laat bruinen is dit geen probleem. Als jouw huid ineens grote hoeveelheden uv A en vooral uv B moet verwerken, is de natuurlijke bescherming niet meer voldoende en verbrand je.
Lig je op het water? Dan verbrand je veel sneller. Het licht wordt namelijk weerkaatst door het water, waardoor het ultraviolette licht overal terecht komt. Hierdoor kun je zelfs in de schaduw verbranden. Dit geldt overigens ook voor grote zandvlaktes en sneeuw.
Als je verbrand bent door de zon, zal je huid sneller verouderen. Mensen die vaak zijn verbrand of langdurig bruin zijn geweest, zullen sneller rimpels en plooien in de huid krijgen. Ook heb je een verhoogde kans op huidkanker. Inmiddels is er meer duidelijkheid over zonverbranding dan een aantal jaar geleden. Het is verstandig om moedervlekken en pigmentvlekken op de huid in de gaten te houden. Wanneer deze gaan bloeden of jeuken, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
Kinderen jonger dan 6 jaar hebben een dunne huid en geen pigment. Ze zijn daarom heel gevoelig voor de zon. Laat je kindje alleen naar buiten gaan als hij of zij goed ingesmeerd is met een zonnebrandcrème. Laat ze een hoedje op doen en zorg dat ze katoenen kleding dragen, maar smeer ze daar onder ook goed in. Ook in de schaduw kunnen kinderen namelijk verbanden.
Let goed op je kindje. Als je kindje huilt, zich niet lekker voelt, spuugt of zich suf voelt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Het zou kunnen dat je kindje oververhit en/of uitgedroogd is.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.