Welke producten passen het beste bij jouw huid?

Doe de Mijn Dermacare Huidcheck

Zonneallergie? Zó voorkom je zonneallergie

Wist je dat zonneallergie zomaar kan ontstaan? Ook als je altijd zorgeloos van de zon hebt kunnen genieten, kun je ineens last krijgen van jeukende huiduitslag na het zonnen. Wil je weten wat helpt tegen de jeuk? En hoe je zonneallergie kunt voorkomen? Lees dan verder!

undefined

Wat is zonneallergie of zonne-uitslag?

Bij zonneallergie (ook wel zonne-uitslag genoemd) reageert je huid overgevoelig op uv-straling. Dit kan zomaar ontstaan. Zonneallergie komt vooral voor bij mensen met een lichte huid en ontstaat vaak als je huid nog niet gewend is aan de zon, bijvoorbeeld in het voorjaar of als je midden in de winter op zonvakantie gaat.

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie (PMLE). Dat wil eigenlijk zeggen dat de uitslag zich in verschillende vormen voordoet doordat je in de zon hebt gezeten. De allergie ontwikkelt zich meestal op jongvolwassen leeftijd. Soms zorgt een combinatie van zonlicht en medicatie of sommige plantensoorten zoals dille, peterselie of sint-janskruid voor de allergische reactie. Ook je parfum of zeep kan een allergische reactie activeren.

Zonneallergie bij kinderen

Ook baby’s en kinderen kunnen last hebben van zonneallergie, zeker als je kleintje een gevoelig huidje heeft of als hij of zij last heeft van eczeem. Je kunt huidallergie proberen te voorkomen door je kleintje goed te beschermen tegen de zon. In ons artikel over zonbescherming bij baby's en kinderen lees je hoe je dat doet.

Lente-oren

Een bijzondere vorm van zonneallergie is lente-oren, waarbij alleen op de oren bultjes en vochtblaasjes ontstaan. Lente-oren doen zich vooral voor tijdens het voorjaar (vandaar de naam lente-oren) en komen gek genoeg alleen voor bij jongens tussen 4 en 12 jaar.

Wat zijn de symptomen van zonneallergie?

Dit zijn de symptomen van zonneallergie of zonne-uitslag:

  • Je hebt last van rode bultjes, vochtblaasjes of vlekjes op de huid.
  • Deze ontstaan binnen enkele uren tot dagen nadat je in de zon bent geweest en bevinden zich op huid die in de zon is geweest.
  • Je huid voelt warm of branderig aan.
  • Je huid jeukt.

Uitslag kan binnen enkele uren tot dagen ontstaan nadat je je huid hebt blootgesteld aan de zon. De uitslag ontstaat alleen op de plekken die in aanraking zijn geweest met zonlicht.

Heb je last van jeukende bultjes, vochtblaasjes of vlekjes op je huid, maar weet je niet wat de oorzaak daarvan is? Raadpleeg dan je huisarts.

Hoe behandel je zonneallergie?

Zonneallergie is niet gevaarlijk en gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf weer over. Behandeling is dus in de meeste gevallen niet nodig. Blijf uit de zon tot de uitslag helemaal verdwenen is en probeer niet te krabben, want dat maakt de jeuk alleen maar erger.

Heb je veel last van jeuk? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je een verkoelende of ontstekingsremmende crème of gel of tabletten tegen de jeuk voorschrijven. Een huidarts kan onderzoek doen naar de oorzaak van jouw zonneallergie. Er zit namelijk een verschil tussen reacties op UVA- en UVB-straling. Heb je de reactie alleen wanneer je in de directe zon bent geweest? Dan zal UVB waarschijnlijk de boosdoener zijn. Krijg je ook klachten wanneer je achter een raam of in de schaduw hebt gezeten? Dan kan jouw zonneallergie veroorzaakt worden door UVA.

Hoe kun je zonneallergie voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet om zonneallergie te voorkomen:

  • Laat je huid voorzichtig en langzaam aan de zon wennen. Ga dus niet meteen uren in de zon zitten, maar bouw het langzaam op.
  • Smeer je in met zonnebrand. Wees niet te zuinig!
  • Laat de zonnebrand een half uur intrekken voordat je je huid aan de zon blootstelt.
  • Smeer je elke twee uur opnieuw in en in elk geval nadat je hebt gezwommen of als je flink hebt gezweet.
  • Blijf tussen 11:00 en 15:00 uur uit de zon.
  • Bedek je huid met kleding en draag een hoed of pet om je hoofdhuid te beschermen. Een parasol beschermt niet voldoende tegen zonlicht.
  • Zorg dat je huid niet nat wordt.
  • Blijf in beweging. De zon heeft een groter effect als je stilligt, dan wanneer je beweegt.

Huiduitslag door uv-licht in combinatie met andere stoffen

Heb je de symptomen van zonneallergie? De huiduitslag die bij zonneallergie optreedt, kan ook veroorzaakt worden door bepaalde stoffen in combinatie met uv-licht:

Planten, kruiden of fruit

Denk hierbij aan bereklauw, brandnetels, vijgen of citrusvruchten.

Medicijnen

Antibiotica, ontstekingsremmers of bijvoorbeeld antidepressiva kunnen ook symptomen van zonneallergie veroorzaken.

Crèmes of parfums

Heb jij net zonnebrand opgesmeerd en krijg je last van rode bultjes? Of draag je vandaag je favoriete parfum met muskus en ontstaat er een branderig gevoel op je huid? Deze stoffen in combinatie met uv-licht kunnen zonneallergie-symptomen veroorzaken.

Shop hier zonnebrand

Wanneer moet je naar de huisarts?

Heb je vaker last van zonneallergie, maar heb je er weinig last van en gaat de huiduitslag binnen een aantal dagen vanzelf weer over? Dan is het niet nodig om contact op te nemen met de huisarts. In de volgende gevallen is het wél verstandig om je huisarts te raadplegen:

  • als de huiduitslag erg jeukt;
  • als de huiduitslag na een week niet zichtbaar vermindert;
  • als de huiduitslag erger wordt of er anders uit gaat zien;
  • als je je ziek of grieperig voelt;
  • als medicijnen tegen de jeuk niet helpen.

Meer weten over zonbescherming? Lees dan ook ons artikel over zonnebrand.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.