
Ovulatietest
Zwanger worden kan lastiger zijn dan je denkt. Zeker als je een onregelmatige cyclus hebt. Met behulp van een ovulatietest bepaal je op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Zo vergroot je de kans op een zwangerschap. Wij vertellen je wat een ovulatietest precies is en hoe je de test moet gebruiken. Lees verder!
Ovulatietest kopen? Shop hier je ovulatietest!
Artikel opslaan
Wat is een ovulatietest?
Ovulatie is een ander woord voor eisprong. Bij vrouwen komt er iedere maand een rijpe eicel vrij uit de eierstokken. Dit gebeurt meestal zo’n twee weken voor je menstruatie. In de dagen rondom de eisprong ben je het meest vruchtbaar. Met een ovulatietest kun je meten wanneer je eisprong plaatsvindt. Als je op de dagen rondom je eisprong seks hebt, is de kans op zwangerschap het grootst.
Bekijk hier het assortiment aan ovulatietesten
Hoe werkt een ovulatietest?
Ongeveer twee dagen vóór je eisprong maakt je lichaam grote hoeveelheden van het luteïniserend hormoon (LH) aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eicel rijpt, loslaat en springt. Een ovulatietest meet het LH-gehalte in je urine en geeft aan wanneer dit gehalte een hoogtepunt bereikt. Op het moment dat je LH-gehalte piekt, ben je het meest vruchtbaar.
Wanneer kun je een ovulatietest doen?
Voordat je een ovulatietest doet, is het belangrijk om de verschillende fases van je menstruatiecyclus in kaart te brengen. Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld zo’n achtentwintig dagen. Het is belangrijk om te weten op welke dagen je menstruatie plaatsvindt en hoe lang dit duurt.
Als je een regelmatige cyclus hebt, kun je zeventien dagen voordat je je volgende menstruatie verwacht, beginnen met testen. Als je een onregelmatige cyclus hebt, is het verstandig om eerder te beginnen met testen. Tip: ga hierbij altijd uit van je kortste menstruatiecyclus van de afgelopen zes maanden.
Op welk tijdstip kun je het beste een ovulatietest doen?
Het beste tijdstip om een ovulatietest te doen is rond twaalf uur ‘s middags. Je LH-piek komt namelijk ‘s ochtends op gang en bereikt rond dat tijdstip een hoogtepunt. Om te bepalen wanneer je LH-gehalte piekt, moet je een paar dagen achter elkaar testen. Test telkens op hetzelfde moment van de dag. Kies bovendien 1 merk en 1 soort ovulatietest om misverstanden te voorkomen.
Hoe gebruik je een ovulatietest?
- Probeer in de vier uur voordat je de test doet zo min mogelijk water te drinken. Dit vergroot namelijk de betrouwbaarheid van de uitslag. Klaar voor de ovulatietest? Het is super simpel! Wij zetten de stappen voor je op een rij:
- Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing. Deze kun je in de bijsluiter vinden.
- Haal de test uit de verpakking.
- Vang wat urine op in een bekertje en houd de ovulatietest een aantal seconden in de urine. Je kunt de ovulatietest ook direct onder de urinestraal houden.
- Leg de test neer en wacht tot de uitslag zichtbaar is. De uitslag verschijnt na een paar minuten. Hoe lang je moet wachten, verschilt per ovulatietest. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter.
Uitslag ovulatietest
De uitslag van een ovulatietest vertelt je of je de test goed hebt uitgevoerd én of er sprake is van een piek in je LH-gehalte. Hoe de uitslag van de ovulatietest wordt weergeven, kan per type ovulatietest verschillen. Lees daarom altijd de bijsluiter van de test om te weten hoe je de uitslag moet lezen. Als je de test goed hebt uitgevoerd, verschijnt er een controlestreepje in het venster van de ovulatietest.
Ovulatietest positief
Verschijnt er een tweede streepje? Dan is de uitslag positief. Dit betekent dat er sprake is van een piek in je LH-gehalte en dus dat je vanaf dat moment zo’n twee dagen (zeer) vruchtbaar bent. Wanneer op deze dagen seks hebt, heb je dus een grotere kans op bevruchting.
Ovulatietest negatief
Verschijnt er geen tweede streepje? Dan is de uitslag negatief. Dit betekent dat er géén sprake is van een piek in je LH-gehalte. Ga bij een negatieve uitslag door met testen tot je een positieve uitslag krijgt.
Wat betekent een licht streepje?
Twijfel je of je een tweede streepje ziet? Een licht streepje geeft aan dat er wél LH in je urine aanwezig is, maar dat je LH-gehalte nog geen hoogtepunt heeft bereikt. Dan is de uitslag van de ovulatietest dus negatief. Ga in dat geval de dagen erna door met testen tot je een positieve uitslag krijgt. Wil je twijfel over de uitslag voorkomen? Gebruik dan een digitale ovulatietest. Een digitale ovulatietest geeft een duidelijke uitslag door middel van een smiley als er sprake is van een piek in je LH-gehalte.
Hoe betrouwbaar is een ovulatietest?
Een ovulatietest is een betrouwbare manier om te bepalen op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. In 99% van de gevallen geeft een ovulatietest een juiste uitslag. Een ovulatietest kan minder betrouwbaar zijn als de houdbaarheidsdatum verstreken is óf als je de verpakking al hebt geopend. Ook is het belangrijk om in de vier uur voorafgaand aan de test niet te veel water te drinken. Door het water kan je urine verdunnen, waardoor je een negatieve uitslag kunt krijgen en je je ovulatie misloopt.
Kan ik een ovulatietest als zwangerschapstest gebruiken?
Als je wilt weten of je zwanger bent, raden we altijd een zwangerschapstest te gebruiken en géén ovulatietest. Een zwangerschapstest meet namelijk de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in je urine. De hormonen LH en hCG zijn vrijwel identiek aan elkaar. Theoretisch gezien zou je dus een ovulatietest als zwangerschapstest kunnen gebruiken. Maar let op! Een positieve ovulatietest zou dan kunnen betekenen dat je zwanger bent, maar het kan óók betekenen dat je een late eisprong hebt. Gebruik voor de meest betrouwbare uitslag daarom altijd een zwangerschapstest als je je afvraagt of je zwanger bent.
Denk je dat je zwanger bent? Bekijk dan onze zwangerschapstesten en lees ons artikel over de zwangerschapstest zodat je precies weet wat je moet doen voor een test. Lukt het niet om zwanger te worden? Raadpleeg dan je huisarts.
Bekijk hier ons assortiment aan ovulatietesten. Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.