
Zwangerschap
Etos
Laatste update 28 januari 2025
Thuis bevallen is voor veel aanstaande moeders een bewuste keuze. Het biedt comfort, rust en het voordeel van je eigen vertrouwde omgeving. Maar waar moet je op letten? En wanneer is het toch beter om naar het ziekenhuis te gaan? Wij helpen je op weg met praktische tips en duidelijke informatie.
Bij een thuisbevalling breng je je kindje ter wereld in je eigen huis, onder begeleiding van een verloskundige en vaak een kraamverzorgende. Je kan voor deze optie kiezen als je zwangerschap zonder complicaties verloopt en er geen medische indicatie is om in het ziekenhuis te bevallen.
Doordat een thuisbevalling plaatsvindt in een vertrouwde omgeving, voel je je vaak meer ontspannen. Je bepaalt zelf waar je wilt bevallen, bijvoorbeeld in je slaapkamer, woonkamer of zelfs in een bevalbad. Alles gebeurt in overleg met je verloskundige, zodat jij je volledig kan concentreren op de komst van je baby.
Ja, een thuisbevalling is in Nederland veilig, zolang er geen medische indicatie is. Verloskundigen zijn goed getraind en weten precies wat ze moeten doen bij complicaties. Daarnaast staat er vaak een kraamverzorgende klaar om te helpen. Het is wel belangrijk dat je goed voorbereid bent en dat je woonomgeving geschikt is. Twijfel je of een thuisbevalling voor jou een goede keuze is? Bespreek dit dan met je verloskundige.
Een thuisbevalling biedt verschillende voordelen:
Hoewel een thuisbevalling veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden:
Het is belangrijk om deze nadelen goed af te wegen en je keuze te bespreken met je verloskundige.
Ja, je kan thuis bevallen in een bad! Een badbevalling kan ontspannend werken en de pijn tijdens de weeën verminderen. Zorg er wel voor dat je van tevoren een bevalbad regelt dat geschikt is voor thuisgebruik. Bespreek met je verloskundige of zij ervaring heeft met waterbevallingen. Het water moet tijdens de bevalling op de juiste temperatuur blijven (ongeveer 37 graden) en de ruimte moet goed toegankelijk zijn voor hulpverleners.
Een goede voorbereiding is belangrijk voor een soepele thuisbevalling. Dit is wat je nodig hebt:
Heb je nog niet alles in huis? Bekijk ons assortiment kraamproducten om je thuisbevalling goed voor te bereiden.
Een thuisbevalling is in Nederland vaak goedkoper dan een bevalling in het ziekenhuis. Zolang er geen medische noodzaak is voor een ziekenhuisbevalling, worden de kosten van een thuisbevalling meestal volledig vergoed door je zorgverzekering. Dit geldt voor de zorg van de verloskundige en de kraamzorg die bij de bevalling assisteert Informeer bij je zorgverzekeraar wat er precies wordt vergoed. Eventuele extra kosten, zoals een bevalbad, zijn vaak voor eigen rekening.
Soms verloopt een bevalling anders dan gepland en is het nodig om alsnog naar het ziekenhuis te gaan. Dit kan bijvoorbeeld bij:
In deze situaties schakelt je verloskundige direct over op een ziekenhuisbevalling. Bespreek van tevoren een noodplan, zodat je precies weet wat je moet doen.
Lees ook ons artikel over ziekenhuisbevalling om te weten te komen wat je allemaal mee moet nemen en welke zorg je kan verwachten.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
Disclaimer:
Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.