
Ziekenhuis- bevalling
Als je in een ziekenhuis wil bevallen, kan dat poliklinisch of klinisch. Maar wat is het verschil tussen deze twee? En waar moet je aan denken als je in het ziekenhuis gaat bevallen? Wij vertellen je er alles over!
Waarom kies je voor bevallen in het ziekenhuis?
Je kunt zelf kiezen of je liever in het ziekenhuis of thuis bevalt. Sommige vrouwen vinden het fijn om in een vertrouwde omgeving te bevallen. Anderen vinden het een geruststellend idee om in een ziekenhuis hun kindje ter wereld te brengen.
Met een ‘poliklinische bevalling’ wordt bedoeld dat er geen medische aanleiding is om te bevallen in het ziekenhuis. Je eigen verloskundige begeleidt de bevalling, samen met een kraamverpleegkundige.
Bij een ‘klinische bevalling’ is er wel een medische noodzaak. Een verloskundige van het ziekenhuis begeleidt je dan. Wil je weten wanneer er sprake is van een medische indicatie? Lees dan ons artikel over medische indicaties voor een ziekenhuisbevalling.
Wanneer ga je naar het ziekenhuis voor de bevalling?
Als je hebt gekozen voor een bevalling in het ziekenhuis, is het niet nodig om bij de eerste wee direct naar het ziekenhuis te racen. Bespreek met je verloskundige wanneer je hem of haar kan bellen om langs te komen. Hij of zij bekijkt dan wanneer je naar het ziekenhuis kan gaan. Meestal is dat bij ongeveer zes centimeter ontsluiting van de baarmoedermond. In de volgende situaties is het verstandig om je verloskundige te bellen:
- Je hebt een uur lang regelmatige weeën met tussenpozen van zo’n vijf minuten.
- Je vliezen zijn gebroken.
- Je verliest bloed uit je vagina.
Hoe ga je naar het ziekenhuis?
Meestal kun je gewoon met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Je kunt beter niet zelf rijden. Is er niemand die jou naar het ziekenhuis kan brengen? Neem dan een taxi. Vergeet niet wat handdoeken mee te nemen om op te zitten.
Wat neem je mee naar het ziekenhuis?
Het is handig om van tevoren al een tas klaar te zetten met alle spullen die je nodig kunt hebben tijdens je ziekenhuisopname. Denk bijvoorbeeld aan:
- Nachtkleding, ondergoed, warme sokken en schone kleren voor jezelf.
- Toiletspullen, zoals shampoo, deodorant en een haarborstel.
- Medicijnen, als je die gebruikt.
- Kleding voor je kindje.
- Een maxi-cosi of autostoeltje.
Bekijk ook eens onze tips voor je baby uitzetlijst en je kraamlijst!
Wat moet je weten voordat je gaat bevallen in het ziekenhuis?
In het ziekenhuis wordt je opgevangen door een verpleegkundige, die je wat vragen stelt. Bedenk dus alvast de antwoorden op bijvoorbeeld de volgende vragen:
- Wanneer zijn de weeën begonnen?
- Hoeveel tijd zit er tussen de weeën?
- Hoe lang duurt één wee?
- Zijn je vliezen gebroken?
- Heb je de slijmprop verloren?
- Wanneer heb je voor het laatst een bezoek gebracht aan het toilet?
Welke zorg kun je verwachten bij een ziekenhuisbevalling?
In het ziekenhuis heb je (snel) meer zorg tot je beschikking dan thuis. Denk hierbij aan:
- Een CTG-apparaat, waarmee de weeën en de hartslag van je (ongeboren) kindje worden gemeten.
- Een ruggenprik voor pijnverlichting.
- Een vacuüm- of tangverlossing.
- Inknippen en het hechten van de inknip.
De menselijke zorg is thuis en in het ziekenhuis ongeveer hetzelfde. In beide situaties is er namelijk een verloskundige bij je, die de bevalling begeleidt. De verloskundige wordt geassisteerd door een kraamverzorgende. In het ziekenhuis kan er wel sneller een gynaecoloog ter plaatse zijn, bijvoorbeeld als er ingegrepen moet worden.
Zorg voor de baby na de bevalling
Je kindje wordt goed verzorgd door de verloskundige en/of verpleegkundige na de bevalling. Zo controleren zij dat er geen slijm in de longetjes van je baby zit en beoordelen de conditie van je baby na de geboorte. Ook wordt de navelstreng doorgeknipt. Dat kan je partner doen, met aanwijzingen van de verloskundige. Verder controleert de verloskundige een aantal reflexen, zoals grijpen en zuigen.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Jij bent waarschijnlijk behoorlijk moe na de bevalling. Geen zorgen: de verloskundige en/of verpleegkundige blijft bij je om je te ondersteunen. Zo wordt je baarmoeder gecontroleerd en wordt er gemeten hoeveel bloed je bent verloren. Als je bent ingescheurd of ingeknipt, word je mogelijk gehecht. Verder word je geholpen met jezelf wassen.
Na een poliklinische bevalling ga je na een paar uur alweer naar huis. Bij een klinische bevalling word je naar de kraamafdeling verplaatst. Daar lig je vaak met een aantal andere moeders in één ruimte. Op deze afdeling houdt de kraamverpleegkundige de gezondheid van jou en je kindje in de gaten.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan