
Zwangerschap
Etos
Laatste update 01 juli 2024
Als aanstaande moeder heb je natuurlijk recht op zwangerschapsverlof, maar er spoken waarschijnlijk nog veel vragen rond in je hoofd. Want wat is nu precies zwangerschapsverlof? Hoe lang krijg ik zwangerschapsverlof? En hoe zit het dan als mijn baby eerder of later geboren wordt? Wij geven antwoord op deze vragen en meer! Daarnaast vertellen we je ook over het geboorteverlof van je partner.
Als je zwanger bent en je werkt dan heb je in Nederland recht op zwangerschapsverlof. Je krijgt dan een periode vrij van je werk op je voor te bereiden op de bevalling en tijd om te wennen als je baby er eenmaal is. In deze periode word je doorbetaald door je werk. Je werkgever vraagt hiervoor een uitkering aan bij het UWV.
In Nederland heb je 2 soorten verlof, namelijk zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Vaak worden deze als één gezien. Hiervan begint zwangerschapsverlof 4, 5 of 6 weken vóór je uitgerekende datum en begint je bevallingsverlof de dag na je bevalling.
Je mag zelf kiezen hoeveel weken voor de uitgerekende datum je met verlof gaat, al is dit natuurlijk altijd in overleg met je werkgever. Een zwangerschapsuitkering is gelijk aan het salaris dat je normaal ook krijgt (dus 100%).
In Nederland heb je de mogelijkheid om tussen de 4 en 6 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan. Dit betekent dat je zelf kiest wanneer je zwangerschapsverlof begint, afhankelijk van hoe jij je voelt.
Vergeet niet om op tijd je aanvraag voor zwangerschapsverlof in te dienen bij je werkgever. Over het algemeen moet je de aanvraag van zwangerschapsverlof 3 weken voor de gewenste ingangsdatum indienen, dat is 7 weken voor je uitgerekende datum. Je werkgever mag je aanvraag van zwangerschapsverlof niet weigeren. Gebeurt dit wel dan kan je contact opnemen met de ondernemingsraad of medezeggenschapsraad van jouw organisatie.
Je zwangerschapsverlof is een belangrijke periode tijdens je zwangerschap waarin je jezelf klaarmaakt voor de komst van je baby. Nu is de vraag hoe lang duurt zwangerschapsverlof?
Wettelijk gezien in Nederland heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Hiervan zijn 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Afhankelijk van je situatie (hoeveel weken voor je uitgerekende datum je met verlof gaat) kan dit variëren. Goed om te weten: Je hebt in elk geval recht op 10 weken bevallingsverlof.
Hieronder lees je hoe je jouw zwangerschapsverlof berekent.
Wil je alvast je zwangerschapsverlof berekenen? Hier is hoe je dat doet.
Het totale zwangerschapsverlof duurt minimaal 16 weken. Dit is onderverdeeld in:
Nu bereken je het begin van je verlof door vanaf de dag na je uitgerekende bevallingsdatum 6 weken terug te tellen. Je moet uiterlijk 4 weken voor de dag na je uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof.
Het kan ook voorkomen dat je baby eerder komt dan uitgerekend. Dan plak je het aantal dagen of weken dat de baby eerder komt vast aan de periode die je nog hebt. Je bevallingsverlof wordt dan dus langer en je zwangerschapsverlof is dan dus korter. Het is vooral goed om te weten dat de totale periode dat je recht hebt op zwangerschapsverlof altijd 16 weken is.
Een voorbeeld: Je hebt afgesproken dat je 5 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaat. Als je baby dan 1 week te vroeg geboren wordt, dan heb je in plaats van 5 weken, 4 weken voor je bevalling gehad. Dan heb je nu 12 weken bevallingsverlof in plaats van 11 weken. In beide gevallen heb je in totaal 16 weken.
Als je baby te laat wordt geboren, dan tel je de dagen die tussen de uitgerekende datum en de daadwerkelijke geboorte zitten op bij de 16 weken. Dit betekent dat je totale verlofperiode langer dan 16 weken duurt. Dit komt omdat je altijd recht hebt op 10 weken bevallingsverlof.
Een voorbeeld: als je baby 2 weken na de uitgerekende datum wordt geboren, dan heb je 8 weken zwangerschapsverlof, maar je behoudt je 10 weken bevallingsverlof. In totaal is je verlofperiode dan geen 16 weken, maar 18 weken.
Als er in jouw verlof officiële feestdagen vallen zoals Kerst of Pasen, dan mag je deze dagen niet extra opnemen na je verlof. Dit geldt voor zwangerschaps- én bevallingsverlof.
Sinds 2019 hebben partners ook recht op verlof. Dit verlof wordt ook wel partnerverlof, kraamverlof of vaderschapsverlof genoemd. Partners hebben recht op 1 werkweek verlof wanneer hun partner bevallen is. Als je 32 uur of 36 uur werkt dan krijg je dus ook geboorteverlof voor 1 keer 32 of 1 keer 36 uur.
Je mag de verlofdagen ook gespreid opnemen, maar dit moet wel binnen 4 weken na de geboorte van het kind.
Sinds 1 juli 2020 kunnen partners ook aanvullend geboorteverlof opnemen. De kenmerken van dit extra verlof zijn:
Het aanvullend geboorteverlof kan flexibel worden opgenomen, maar altijd pas na de officiële week geboorteverlof. Je kan 5 weken aaneengesloten opnemen of verspreiden over meerdere periodes.
De vakantieopbouw verloopt normaal tijdens het verlof. Let er wel op dat het invloed kan hebben op je bovenwettelijk verlof. Daarnaast zijn pensioenafspraken niet wettelijk vastgelegd, je kan deze het beste met je werkgever bespreken.
Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) heb je ook recht op zwangerschapsverlof. Dit is geregeld via de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ-regeling).
Net als werknemers heb je als ZZP’er recht op minimaal 16 weken verlof. Dit is net zoals bij werknemers verdeeld in 4-6 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof.
Als ZZP’er heb je ook recht op een zwangerschapsuitkering, de ZEZ-uitkering. Deze vraag je aan bij het UWV. Dit doe je uiterlijk 2 weken voor de start van je zwangerschapsverlof, wat neer komt op 6-8 weken voor je uitgerekende datum.
Zoals eerder genoemd vraagt je werkgever een zwangerschapsuitkering aan bij het UWV.
Als je een WW-, ziektewet- of loongerelateerde WGA-uitkering ontvangt, vraag je de WAZO-uitkering (Wet Arbeid en Zorg) aan bij UWV, minimaal 8 weken voor de uitgerekende datum.
Als je ZZP’er bent of je krijgt een uitkering op het moment dat je zwanger bent, dan krijg je de uitkering wekelijks direct van het UWV. Als je bij een werkgever werkt dan krijg je je uitkering gewoon op de data waarop je je salaris ook krijgt.
Als je zwanger bent van een tweeling of meerling dan zit het zwangerschapsverlof net iets anders. Het totale verlof is dan 20 weken in plaats van 16 weken. Dit verlof is onderverdeeld in 10 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof.
Je kan met 8, 9 of 10 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum met verlof gaan. Het begin van je verlof bereken je door vanaf de datum dat je bent uitgerekend 8-10 weken terug te tellen.
Als je kindje door wat voor reden dan ook in het ziekenhuis moet blijven, dan kan het zijn dat je recht hebt op extra bevallingsverlof. Dit is alleen het geval als je baby langer dan een week in het ziekenhuis ligt.
Je kan tot maximaal 10 weken extra bevallingsverlof krijgen in zo'n situatie.
Als je ziek wordt tijdens de zwangerschap (en dit verband houdt met de zwangerschap), kun je eerder met verlof gaan. Na de bevalling heb je recht op minimaal 10 weken verlof. Bij ziekte na de bevalling kun je gebruikmaken van de normale ziekteverlofregels
Je bouwt gewoon vakantiedagen op tijdens je zwangerschapsverlof, net zoals wanneer je aan het werk zou zijn.
Ja, na het zwangerschapsverlof heb je recht op ouderschapsverlof. Dit is in totaal 26 keer je wekelijkse arbeidsduur (bijvoorbeeld 26 weken bij een volledige werkweek).
Nee, je werkgever mag je niet ontslaan tijdens het zwangerschapsverlof en tot 6 weken na het verlof.
Als je contract afloopt tijdens je verlof, heb je recht op de uitkering tot het einde van het zwangerschapsverlof, maar de werkgever hoeft je contract niet te verlengen.
Je mag het laatste deel van je bevallingsverlof in delen opnemen. Het gaat dan om de laatste 4 weken van je verlof na de bevalling. Je kan dit verspreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken (30 weken na je bevallingsverlof?). Let op: dit is altijd in overleg met je werkgever.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.